Magminta projekt

A Magmintaraktár Portál költöztetése

Tisztelt felhasználók!

A Magmintaraktár Portál MBFSZ honlapra történő költöztetése folyamatban van. Addig is, amíg az új felületen biztosítani tudjuk az online szolgáltatást, a Magmintaraktárak zavartalanul üzemelnek. Megkereséseiket, adatbázis lekérdezési igényeiket küldjék el e-mailben a maros.gyula@mbfsz.gov.hu, matyiko.monika@mbfsz.gov.hu cimre. Az igényelt fúrások kiválasztása után a Magszemle igénylőlapot kérjük kitöltve, aláírva, szkennelve küldjék el a fenti e-mail címekre. Ezután kezdődik meg az igénylések elbírálása és a magszemlék szervezése. Köszönjük türelmüket.

 

A mélyfúrási magminta-gyűjtemény a Magyar Állami Földtani, Geofizikai és Bányászati Adattár részeként működik. A magminta-gyűjtemény fenntartásának célja Magyarország földtani megismerése és a bányászati célú kutatás során begyűjtött, valamint a jövőben begyűjtendő, fúrásokból és a felszínről származó kőzetanyag szakszerű tárolása, hosszú távú megőrzése és a szakemberek részére a hozzáférés biztosítása.

A magminta-gyűjtemény kezelésének, hozzáférésének ügyrendjét az MBFSZ elnökének 3/2019. számú utasítása szabályozza. A magminta-gyűjtemény szolgáltatási díjairól az MBFSZ elnökének 2/2017. sz. utasítása tájékoztat.

Folyamatosan végezzük a magminta-gyűjtemények telephelyeinek felülvizsgálatát. A munka keretében minden mintaanyagot, annak azonosítása és állapotfelmérése után lefotózunk és raktári helyéről térinformatikai adatbázist készítünk. A mintaanyagok adatbázisa az MBFSZ fúrási adatbázisának részeként érhető el.

 2014-től Magmintaraktár portált üzemeltetünk. Ezen keresztül térképi és adatbázisban történő keresés valósítható meg. A keresés eredménye Magszemle igényléssé alakítható, amely közvetlenül fel is adható az MBFSZ részére. A Portálon szintén megtalálható a szolgáltatások díjait tartalmazó és a raktárak működését szabályozó dokumentum.