Vízföldtani adattár

101/2007. (XII.23) KvVM rendelet értelmében a Vízföldtani naplók készítését, az Országos Kútkataszter vezetését és a Vízföldtani Napló Adattár működtetését 2017. július 1-től az MBFSZ Vízföldtani Osztálya végzi.

A 161/2017. (VI. 28.) Korm. rendelet 8.§. (4.) értelmében a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat állami feladatai között szerepel a felszín alatti vízkészletekbe történő beavatkozás és a vízkútfúrás szakmai követelményeiről szóló – 101/2007. (XII. 23.) KvVM rendelet szerinti feladatok ellátása, valamint közreműködés a felszín alatti vizekkel és a felszín alatti vizekhez kapcsolódó létesítményekkel összefüggő állami feladatok ellátásában:

a) központi vízföldtani adattár üzemeltetése;
b) országos kútkataszter és hévízkút kataszter vezetése és a vízföldtani napló kiállítása

Magyarországon az 1950-es években kezdődött az üzemelő vízkutak felmérése és dokumentálása. E munka eredményeként jött létre 1961-ben az Országos Kútkataszter. A feladatot 1983-ig a Vízgazdálkodási Intézet látta el, ezt követően a Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Intézet (VITUKI) végezte 2012-ig. A továbbiakban ezt az örökséget és tevékenységet vitte tovább az MFGI, majd 2017. július 1-től jogutódként az MBFSZ.

A Vízföldtani napló(k) elektronikus másolatának megrendelése történhet:

  • elektronikusan a „Vízföldtani napló elektronikus másolatának megrendelése” űrlap kitöltésével, majd annak megküldésével az elektronikus kéreleműrlap szolgáltatáson (e-Papír) keresztül a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat részére (MBFSZ ügyek témacsoport, vízföldtani napló iránti kérelem ügytípus, címzett: Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, levél tárgya: Vízföldtani napló másolat adatok megadásával)
  • tekintettel a kialakult járványügyi helyzetre az MBFSZ Központi Vízföldtani Adattára olvasótermi szolgáltatást jelenleg nem végez, így a személyes megrendelés szünetel. 

A Vízföldtani napló másolatok árjegyzéke ezen a linken érhető el.

Amennyiben a megrendeléssel, illetve annak feltöltésével kapcsolatban kérdése van, készséggel állunk rendelkezésére a +36 1 920 2303 telefonszámon, vagy a feher.judit@mbfsz.gov.hu e-mail címen.
A megrendelés során közölt személyes adatok kezelésével kapcsolatos tájékoztatónk megtalálható honlapunkon (mbfsz.gov.hu/adatvédelmi tájékoztató). Kérjük, hogy a megrendelés feladása előtt tájékoztatónkat figyelmesen olvassa el, és az abban foglaltak ismeretében tegye meg nyilatkozatát a megrendelés űrlapján.

KÖZPONTI VÍZFÖLDTANI ADATTÁR ÜGYFÉLFOGADÁSI RENDJE:

Hétfő és Csütörtök: 9-14 óra között

ELÉRHETŐSÉG:

Fehér Judit

Tel.: +36 1 920-2301 vagy +36 1 920-2303

E-mail: judit.feher@sztfh.hu