Magminta projekt

A mélyfúrási magminta-gyűjtemény a Magyar Állami Földtani, Geofizikai és Bányászati Adattár részeként működik. A magminta-gyűjtemény fenntartásának célja Magyarország földtani megismerése és a bányászati célú kutatás során begyűjtött, valamint a jövőben begyűjtendő, fúrásokból és a felszínről származó kőzetanyag szakszerű tárolása, hosszú távú megőrzése és a szakemberek részére a hozzáférés biztosítása.

A magminta-gyűjtemény kezelésének, hozzáférésének ügyrendjét az MBFH Elnökének 3/2012. (VI. 29.) utasítása szabályozza. A magminta-gyűjtemény szolgáltatási díjairól az MBFH Elnökének 1/15/2007. sz. utasítása tájékoztat.

Folyamatosan végezzük a magminta-gyűjtemények telephelyeinek felülvizsgálatát. A munka keretében minden mintaanyagot, annak azonosítása és állapotfelmérése után lefotózunk és raktári helyéről térinformatikai adatbázist készítünk. A mintaanyagok adatbázisa az MBFSZ fúrási adatbázisának részeként érhető el.

 2014-től Magmintaraktár portált üzemeltetünk. Ezen keresztül térképi és adatbázisban történő keresés valósítható meg. A keresés eredménye Magszemle igényléssé alakítható, amely közvetlenül fel is adható az MBFSZ részére. A Portálon szintén megtalálható a szolgáltatások díjait tartalmazó és a raktárak működését szabályozó dokumentum.