Földtani Múzeum

2018 febr. 27.

Magyarország legnagyobb földtani gyűjteménye ásványokat, kőzeteket, ősmaradványokat, valamint tudománytörténeti fényképeket és hagyatéki anyagokat őriz.

Nyitva szerdánként 10-16 óra között. A látogatás szakmai vezetéssel történik, a vezetés időtartama kb. másfél óra.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

A látogatáshoz előzetes bejelentkezésre van szükség a muzeum@mbfsz.gov.hu email címen, legalább egy héttel a tervezett látogatás előtt.

Információ: muzeum@mbfsz.gov.hu

Cím: Budapest XIV. ker., Stefánia út 14.

Az épületet kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják. A védettségi igazolvánnyal egyidejűleg a személyazonosság és az életkor igazolására alkalmas hatósági igazolvány bemutatása is kötelező, ennek hiányában a múzeumba való belépés nem lehetséges. A belépési jogosultság ellenőrzése során az intézmény személyes adatokat nem rögzít, adatkezelés nem történik.

_________________________________________________

Kutatók fogadása

A Gyűjteményt kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek kutathatják. A védettségi igazolvánnyal egyidejűleg a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány bemutatása is kötelező, ennek hiányában a belépés nem lehetséges. A belépési jogosultság ellenőrzése során az intézmény személyes adatokat nem rögzít, adatkezelés nem történik. A Gyűjteményben egyszerre egy, max. 3 főből álló kutatócsoport tartózkodhat.

A kutatáshoz előzetes bejelentkezésre és időpontegyeztetésre van szükség a Gyűjtemény munkatársainál.

_________________________________________________

Magyarország legnagyobb földtani gyűjteménye ásványokat, kőzeteket, ősmaradványokat, valamint tudománytörténeti fényképeket és hagyatéki anyagokat őriz. Létrehozását az MBFSZ egyik elődintézménye, a Magyar Királyi Földtani Intézet alapításakor, 1869-ben Ferenc József császár és király rendelte el. A 23 tematikus gyűjtemény egyedi leltározott állománya több mint 180 ezer tétel.

 

Kiállítások

450 millió év földtani emlékei Magyarországról
A Magyarország földtörténete kiállítás a szilurtól napjainkig mutatja be a mai Magyarország és a Kárpát-medence területén található földtörténeti emlékeket.

Szépség és érték – Ásványok, ércek Magyarországról
A Magyarország ásványai és ércei kiállításban egyaránt nagy megelégedéssel töltheti idejét a szépséget kereső és az ásványi nyersanyagok iránt érdeklődő látogató.

Világító ásványok – A Cherepy gyűjtemény
Káprázatos színekben pompázó ásványok, melyek a világ egyik legnagyobb fluoreszkáló ásványokat tartalmazó lelőhelyéről (Franklin- és Sterling bánya, New Jersey, USA) származnak.

Rudapithecus hungaricus
Az egyik leghíresebb ősmaradvány Magyarországról, Rudabányáról. A kb. 10 millió éve élt ősmajom és egykori élőhelye kutatása jelenleg is folyik.

Dinoszauruszok Magyarországon
A földtörténeti középidőből származó leletek a Jura és a Kréta időszakból származnak, lábnyomok és csontok egyaránt bemutatásra kerülnek. A dinók lehetséges kinézetét és egykori élőhelyét Pecsics Tibor látványos rekonstrukciói mutatják be.

Böckh János nemesi oklevele
2016-ban az MFGI abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a Böckh család leszármazottai a Stefánia úti épületben állították ki Böckh János nemesi oklevelét.