Földtani Múzeum

2018 febr. 27.

Magyarország legnagyobb földtani gyűjteménye ásványokat, kőzeteket, ősmaradványokat, valamint tudománytörténeti fényképeket és hagyatéki anyagokat őriz.

Egy kis ízelítő a legszebb gyűjteményi darabokból térképen

________________________________________________________________

A kiállítás technikai okok miatt bizonytalan ideig zárva tart.

__________________________________________________________________________________________

Szerdánként 10-16 óra között fogadunk látogatókat, a szakmai vezetést végző munkatársak elfoglaltságának függvényében. A látogatás szakmai vezetéssel történik, a vezetés időtartama kb. másfél óra. Maximum 25 fős csoportokat tudunk fogadni.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

A látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges a muzeum@sztfh.hu email címen, legalább egy héttel a tervezett látogatás előtt.

Információ: muzeum@sztfh.hu

Cím: Budapest XIV. ker., Stefánia út 14.

_________________________________________________

Kutatóknak

Kutatószolgálat: szerdánként 9-16 óra között.

A kutatáshoz előzetes bejelentkezésre és időpontegyeztetésre van szükség a Gyűjtemény munkatársainál vagy a muzeum@sztfh.hu email címen.

Online kereshető adatbázis: http://gyujtemeny.geoservices.hu

_________________________________________________

Magyarország legnagyobb földtani gyűjteménye ásványokat, kőzeteket, ősmaradványokat, valamint tudománytörténeti fényképeket és hagyatéki anyagokat őriz. Létrehozását az MBFSZ egyik elődintézménye, a Magyar Királyi Földtani Intézet alapításakor, 1869-ben Ferenc József császár és király rendelte el. A 23 tematikus gyűjtemény egyedi leltározott állománya több mint 180 ezer tétel.

Kiállítások

450 millió év földtani emlékei Magyarországról
A Magyarország földtörténete kiállítás a szilurtól napjainkig mutatja be a mai Magyarország és a Kárpát-medence területén található földtörténeti emlékeket.

Szépség és érték – Ásványok, ércek Magyarországról
A Magyarország ásványai és ércei kiállításban egyaránt nagy megelégedéssel töltheti idejét a szépséget kereső és az ásványi nyersanyagok iránt érdeklődő látogató.

Világító ásványok – A Cherepy gyűjtemény
Káprázatos színekben pompázó ásványok, melyek a világ egyik legnagyobb fluoreszkáló ásványokat tartalmazó lelőhelyéről (Franklin- és Sterling bánya, New Jersey, USA) származnak.

Rudapithecus hungaricus
Az egyik leghíresebb ősmaradvány Magyarországról, Rudabányáról. A kb. 10 millió éve élt ősmajom és egykori élőhelye kutatása jelenleg is folyik.

Dinoszauruszok Magyarországon
A földtörténeti középidőből származó leletek a Jura és a Kréta időszakból származnak, lábnyomok és csontok egyaránt bemutatásra kerülnek. A dinók lehetséges kinézetét és egykori élőhelyét Pecsics Tibor látványos rekonstrukciói mutatják be.

Böckh János nemesi oklevele
2016-ban az MFGI abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a Böckh család leszármazottai a Stefánia úti épületben állították ki Böckh János nemesi oklevelét.