Európai Geo-adat Infrastruktúra - EGDI

2018 már. 13.

2016-ban az EGS (EuroGeoSurveys) elindította az EGDI (Európai Geo-adat Infrastruktúra) portált. A demonstrációs céllal készült prototípus az elmúlt időszak legfontosabb Európai Uniós projektjeiben készült földtudományi adatrendszereket teszi elérhetővé egységes formában, az INSPIRE elvek figyelemben tartásával.

A portál a nemzetközi adatharmonizációban élenjáró geológiai szolgálatok részvételével, rekord gyorsasággal, önerőből (pénzügyi támogatás nélkül) készült azért, hogy megmutassa a vízföldtan, geológia, bányászat, természeti veszélyzónák és geofizikai témakörökben a rendelkezésre álló adatok gazdagságát és a technológiában rejlő potenciált. Az EGDI a Horizon2020 keretrendszerben végrehajtandó GeoERA projektek informatikai háttere lesz, teljes kiépítése szintén a GeoERA terv része.

A prototípus geofizikai témájú szolgáltatásait az MBFSZ biztosítja az intézetben fejlesztett integrált informatikai rendszer, az ALFA (Általános Földtudományi Adatbázis) felhasználásával. A rendszer lehetőségeit jelenleg három réteg mutatja: