KEHOP-1.2.0-15-2016-00006 projekt - Borsod-Abaúj-Zemplén megye klímastratégiájának elkészítése és a kapcsolódó szemléletformálási tevékenységek megvalósítása

2018 márc. 12.

A projekt kedvezményezettje a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és konzorciumi partnere, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat. A szakmai megvalósítást és közreműködést az MBFSZ Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztálya látja el.

A projekt célja a klímaváltozáshoz történő hatékony alkalmazkodás társadalmi feltételeinek megteremtése, valamint a klímaalkalmazkodást és klímaváltozás megelőzését szolgáló tevékenységek elősegítése. Ennek érdekében a két intézmény:

  •           2017 márciusában létrehozta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Éghajlatváltozási Platformot, mely a színteret biztosít a megyei döntéshozók, a megyei szervezetek és a helyi társadalom tagjai között a klímaváltozással kapcsolatos szakmai kommunikációra és lehetőséget ad a klímaváltozással kapcsolatos ismeretátadásra és tudásmegosztásra. A platform a projekt megvalósítási időszaka alatt negyedévente, a fenntartási időszakban pedig évente legalább egyszer ül össze.
  •         kidolgozta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Klímastratégiát, a megyék részére készített módszertani útmutató és a Klímabarát Települések Szövetségének szakmai kontrollja alapján. Annak érdekében, hogy a klímastratégia olyan cselekvési irányokat határozzon meg, amely a klímaváltozás elleni közös és hatékony fellépés megvalósítását lehetővé teszi a megyében a stratégia egyeztetési változata széleskörű társadalmasításra került. A stratégiát a megyei közgyűlés 2018.02.26–án egyhangúan elfogadta.
  •          a klímaváltozással kapcsolatosan számos szakmai rendezvényt (konferenciák, workshopok), valamint lakossági és iskolai szemléletformálási akciót valósított meg a tudásmegosztás és a környezet- és klímatudatos szemléletformálásának erősítése érdekében.

A 30 millió forintos költségvetésű projekt finanszírozása 100%-ban a KEHOP-1.2.0 „Klímastratégiák kidolgozásához kapcsolódó módszertan- és kapacitásfejlesztés, valamint szemléletformálás” konstrukció keretéből biztosított. A 2016. november 15-én indult projekt tervezetten 2018. április 15-ig tart.