Napjainkban különösen fontosak az ásványi nyersanyagok

2020 jún. 26.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Nyersanyag Szakértői Munkacsoportja tett közzé a közelmúltban egy sajtóközleményt, ami felhívja a figyelmet a nyersanyagok kevéssé ismert, ugyanakkor fontos szerepére a COVID-19 pandémia kapcsán.

A világ csaknem felének elszigetelődése miatt aggodalomra ad okot bizonyos kritikus nyersanyagok mint alapanyagok folyamatos szállítása, amelyek szükségesek a COVID-19 világjárvány hatékony kezeléséhez. Számos gyógyszer, beleértve az antibiotikumokat, antivirális szereket, melyek aktív gyógyszerészeti összetevői és segédanyagai olyan ásványokat tartalmaznak, mint a króm, kobalt, réz, magnézium, mangán, molibdén, nátrium, nikkel és még sok hasonló elem, melyekkel sok országban kísérleteznek a COVID-19 megelőző gyógyszereként és kezeléseként.

A sajtóközlemény utal arra, hogy a gyógyszeriparban széles körben használt alapanyagok egyik példája a foszfát. Élelmiszer-adalékanyagokban és műtrágyákban is felhasználják. A foszfátot foszfátkövekből állítják elő, és elsődleges kitermelési helyszínei néhány országban koncentrálódnak. Kína, valamint néhány észak-afrikai és közel-keleti ország képviselte a foszfátkövek termelésének több mint 70% -át 2019-ben, és a bevált készletek kb. 80% -át. Az olyan helyzetekben, mint például a jelenlegi világméretű járvány, amely az ellátás azonnali hiányával jár, kulcsfontosságú az alternatív helyi vagy regionális források azonosítása.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Ásványi Nyersanyag Osztályozási keretrendszere (UNFC) és annak kidolgozás alatt álló kibővített változata, az Egyesült Nemzetek Szervezetének Nyersanyag Gazdálkodási Rendszere (UNRMS) felhasználható a kritikus nyersanyagok konvencionális és nem konvencionális forrásokból történő előállításának, a nyersanyag vagyonokkal és készletekkel való gazdálkodás támogatására, akár nyilvántartások vezetésén keresztül is.

Az UNFC-nek a bányászat szorosabb tárgykörébe tartozó energetikai és nem energetikai nyersanyagok mellett van egy kifejezetten antropogén erőforrásokra vonatkozó specifikációija is, ami a bányászati hulladékok kérdései mellett felhasználható a szennyvíziszapból, a komposztból és a szennyvízből kinyert foszfát-forrásokra is, a kapcsolódó társadalmi és környezeti előnyeinek megértéséhez.

Az UNFC és az UNRMS tehát alkalmas arra, hogy növelje a termelési lehetőségek helyi, nemzeti, regionális vagy globális források közötti gyors elosztásának lehetőségeit.

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Adattári és Ásványvagyon Gazdálkodási Főosztályán tartják nyílván a hazai ásványi nyersanyagok megkutatott előfordulásait, illetve adatok találhatók azokra a területekre, ahol reménybeli vagyonok ismertek. Az MBFSZ több munkatársa is részt vesz az ENSZ Nyersanyag Szakértői Munkacsoportjában, illetve az MBFSZ látja el ezen Munkacsoportban az Európai Geológiai Szolgálatok (EuroGeoSurveys) képviseletét is.

További részletek: https://www.unece.org/?id=54209.