Geochemistry Expert Group (GEG) és IUGS CGGB bizottsági ülés

2018 Jul. 12.

2018. május 16-18. között tartották meg az európai földtani szolgálatokat tömörítő EuroGeoSurveys geokémiai munkabizottságának (Geochemistry Expert Group) és az IUGS Commission on Global Geochemical Baselines (CGGB) bizottságnak az összevont rendes ülését a Spanyol Geológiai és Bányászati Szolgálat (IGME) központjában, Madridban. Az ülésen a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálatot Tolmács Daniella képviselte.

A GEG több mint 30 éves tevékenysége során több nagy-volumenű pán-európai projektet valósított meg, melyekbe az egykori Magyar Állami Földtani Intézet is bekapcsolódott. A kutatások erősen kapcsolódnak a CGGB alapfeladataihoz: a geokémiai alapszint meghatározásához és a felszíni képződmények geokémiai összetételének vizsgálatához. 

Az ülésen részt vevők az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján egyetértettek abban, hogy nehéz egy egész Európát lefedő új kontinentális projektet beindítani, így a jövőben a csoport inkább kisebb, pár országra kiterjedő regionális projektek megvalósításán fog dolgozni. Az ülés fontos fordulópont volt a GEG életében, mivel Clemens Reimann-tól Philippe Negrel hivatalosan is átvette az elnöki posztot. 

Tolmács Daniella "History and future of geochemical mapping programmes in Hungary" c. előadásában bemutatta Magyarország geokémiai téradatbázisát, a magyarországi geokémiai térképezési munkák múltját, jelen helyzetét és jövőjét.

Az ülés a jövő évi munkaértekezlet tervezésével zárult. A GEG alelnöke, Anna Ladenberger felvetette, hogy Magyarországon lenne célszerű tartani a következő évi rendes gyűlést. Tolmács Daniellát felkérték, hogy segítsen a szervezésben, az MBFSZ, mint fogadó intézmény támogatásának biztosításában.

A terepi napon a csoport tagjai ellátogattak Otero de Herreros történelmi bányáihoz és Segovia történelmi városába.