Kövek és könyvek

Virtuális könyvtárunkban Földtani Szakkönyvtárunk gyűjteményének egyedülálló, különleges, régi földtani, vagy természetrajzi témájú könyveit, könyvsorozatait mutatjuk be. A hónapról hónapra gyarapodó gyűjteményben a linkekre kattintva érhetők el a könyvek legszebb, legérdekesebb oldalai nagy felbontásban.

Szabó József: Budapest geológiai tekintetben


Részletek a Természet Világa 2018. áprilisi számában.

Luigi Ferdinando Marsigli: A magyarországi és balkáni Duna geográfiai, asztronómiai, hidrográfiai, történelmi és fizikai megfigyelésekkel megvilágítva

A Kárpát-medence a hosszú török uralom alatt szinte az ismeretlenségbe süllyedt, ezért a katona-tudós Luigi Ferdinando Marsigli 1726-ban, Amszterdamban megjelent, hatkötetes Duna-monográfiája a térség újrafelfedezése volt a nyugat számára.

Teleki Pál: Atlasz a Japáni szigetek cartographiájának történetéhez

Teleki Pál első jelentős munkája, az 1909-ben megjelent Atlasz a Japáni szigetek cartographiájának történetéhez című könyve.

Anatolij Gyemidov: Utazás Magyarországon, Havasalföldön és Moldávián át Dél-Oroszországba és a Krímbe

Anatolij Gyemidov Párizstól Odesszáig tartó utazásáról szóló, négy szöveges kötetből és egy csodálatos akvarellekkel illusztrált atlaszból álló könyvsorozata 1840–42 között jelent meg, Párizsban.