Ásvány- kőzettani laboratórium

2023 Jul. 26.

Az ásványtani vizsgálatok során a kőzetek minőségi és mennyiségi ásványos összetételének meghatározása történik modern műszerekkel, amit kiegészít(het)nek egyes szedimentológiai vizsgálatok és a csiszolatkészítés.

ELÉRHETŐSÉG:
Laborvezető: Dr. Falus György főosztályvezető
E-mail: gyorgy.falus@sztfh.hu
Cím: 1143 Budapest, Stefánia út. 14.
Telefon: +36 30 799 4615

A műszeres ásványtani vizsgálatok során a kőzetek minőségi és mennyiségi ásványos összetételének meghatározása történik (komplex fázisanalízis); agyagásványok részletes vizsgálatát végezzük kezeléses eljárásokkal, továbbá speciális ásványtani kérdések vizsgálatára is lehetőség van (pl. kristályosodottsági állapot, rendezettség, helyettesítések stb.) Mindezen tevékenységekhez rendelkezésre álló eszközpark:

  • számítógépes vezérlésű Bruker D2 Phaser röntgen pordiffraktométer,
  • NETZSCH STA 449 F5 Jupiter termoanalitikai berendezés,

Az új, 20 férőhelyes mintaváltóval rendelkező berendezés a termogravimetriás (TG) mérések mellett alkalmas differenciális pásztázó kalorimetriás (DSC) mérések elvégzésére is.

  • Derivatograph-PC termoanalitikai berendezés,
  • Perkin-Elmer Fourier transzformációs infravörös spektrométer, valamint kereső és kiértékelő szoftver a háttérben.

A röntgen pordiffrakciós vizsgálat és a termoanalitikai elemzések együttes alkalmazásával teljesebb képet kapunk az adott anyag kvalitatív és kvantitatív ásványos összetételéről.

A Bruker Vertex 70 infravörös spektrométer és Bruker Diamond Platinum ATR a specifikus infravörös abszorpció elvén alkalmas a szilárd és folyékony minták infravörös elemzésére az infraaktív komponensek minőségének és mennyiségének meghatározása céljából.

A még sok klasszikus műveletet magában foglaló szedimentológiai vizsgálatok során többek között szemcseméret-analízist, karbonáttartalom-meghatározást, ásványfrakció-szeparálást végzünk.

Mindezeken túl, kőzet vékony-, felületi- és porcsiszolatok is készítünk jól felszerelt csiszoló műhelyünkben.