MINLAND – Ásványi nyersanyagok a fenntartható területrendezésben

2018 márc. 13.

A MINLAND projekt célja a területrendezési konfliktusok problémájának megoldása, az engedélyeztetés hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tétele, emellett a témakörben érintett szakemberek közötti ismeretcsere biztosítása.

 

A MINLAND projekt célja a különböző igényekből fakadó területrendezési konfliktusok problémájának megoldása. Ebben kiemelt jelentősége van annak, hogy integrált, optimalizált folyamat részeként biztosítva legyen az ásványi nyersanyagok, ezen belül a kritikus elemek kutatásához és kitermeléséhez a terület hozzáférhetősége. A MINLAND projekt három fő feladata a következő: a jelenlegi szabályozások adatbázisának létrehozása, útmutató készítése a területrendezési és ásványvagyon-szakpolitika összekapcsolásáról, valamint ásványvagyon-kutatással és -kitermeléssel kapcsolatos esettanulmányok elemzése, figyelembe véve az ásványvagyon- és területrendezési szakpolitikát. A fő cél az engedélyeztetés hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tétele, amelyet bevált gyakorlatok bemutatásával érnek el, emellett a témakörben érintett szakemberek közötti ismeretcsere biztosítása.

Projektvezető elérhetősége: sari.katalin@mbfsz.gov.hu
Résztvevő szervezeti egységek: Ásványvagyon-gazdálkodási és Koncesszió-igazgatási Osztály, Térinformatikai Osztály

Projektpartnerek: Sveriges Geologiska Undersokning; Norges Geologiske Undersokelse; Montanuniversitat Leoben; National Technical University Of Athens – NTUA; Wirtschaftsuniversitat Wien; Geologian Tutkimuskeskus; Minpol GmbH; Department Of Communications, Climate Action And Environment; Federation Europeenne des Geologues; Nederlandse Organisatie Voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek TNO; Polska Academia Nauk Instytut Gospodarki Surowcami Mineralnymi i Energia; Stichting Wageningen Research; Direcao-Geral de Energia e Geologia; Instituto Geológico y Minero de España; Länsstyrelsen Västerbotten; Boliden Mineral Ab; Industrial Minerals Association Europe; Laboratorio Nacional de Energia e Geologia I.P.; EuroGeoSurveys – EGS; Regione Emilia Romagna; Institouto Geologikon Kai Metalleftikon Erevnon; MacCabe Durney Barnes Ltd

Finanszírozó szervezet: Európai Bizottság, H2020 program
Futamidő: 2017. december  – 2019. november